Saturday, February 7, 2009

Kita terlebih berpolitik?

Senario politik Negara ketika ini tidak pernah dingin dan berhenti dari berdenyut serta bergolak. Selepas pilihan raya kecil di Terengganu kini di Perak pula dilanda kemelut. Meskipun mendapat reaksi yang pelbagai tetapi yang totalnya hanya dua pendapat. Yang pertama sudah tentu mereka dari pucuk pimpinan parti politik dan yang satu lagi adalah rakyat jelata.

Golongan pertama, memang sentiasa teruja kerana itu adalah kerjaya mereka. Malangnya, keghairahan tersebut tidak boleh lagi dikongsikan bersama golongan lain yang lebih ramai jumlahnya iaitu rakyat jelata. Mereka sudah mula merasa loya, mual, meluat dan hampir termuntah bila melihat bahawa agenda politik kini sudah melebihi segalanya.

Di kala orang lain sedang sibuk dengan persediaan dan langkah-langkah mengatasi epidemik kegawatan ekonomi global, kita macam masih tidak sedar diri dan leka kepada agenda politik yang sudah memasuki tahap 'terlampau'.

Ini bukan bahan jenaka atau untuk tujuan gurau senda tapi lihat sahaja kenyataan semua pihak baik pembangkang atau parti pemerintah di mana arah tuju mereka? Semuanya ke arah memperlekehkan antara satu sama lain. Memang nampak benar kedangkalan ilmu dan tahap kesedaran mereka terhadap impak global dan krisis yang bakal menggulung kemewahan yang sedang kita kecapi kini amat dangkal atau zero.

Pernahkah ada pemimpin-pemimpin politik kita ini menghuraikan dengan panjang lebar perihal kegawatan ekonomi ketika ini. Apakah bezanya dengan krisis tahun 1990-an. Buat perbandingan antara keduanya, jelaskan tindakan kerajaan untuk jangka pendek dan panjang. Berikan panduan dan sediakan saluran kemudahan bagi menyediakan fizikal dan mental rakyat dalam berhadapan dengan masalah kegawatan ini.

Adakah sesiapa di atas sana sudah membentangkan pelan subsidi makanan, simpanan waktu harurat, strategi mengekang masalah pengangguran secara lebih berkesan malah mengatur langkah nasional bagi mengatasi tindakan undang-undang yang bakal di hadapi oleh pelbagai golongan dari institusi kredit dan perbankan bilamana bayaran pinjaman tidak mampu dilunaskan?

Mampukah institusi GLC seperti Syarikat Perumahan Negara menyediakan kemudahan sekiranya banyak rumah rakyat bakal dilelong akibat pinjaman tidak berbayar. Bolehkah kemudahan asas terus dikekalkan bila mana sumber tenaga dan air tidak mampu dibayar rakyat yang tercebut dalam kemelut dibuang kerja?

Jangan terperanjat bila kita tinjau betapa di Jepun sebuah negara yang pernah kita jadikan kiblat dan idola mengenai industri rupanya sudah ramai merempat sehingga ke satu tahap tidur ditepi jalan. Sebahagian hingga terpaksa mengutip sisa makanan bagi mengisi perut kerana sudah muflis dan tidak ada sumber pendapatan.

Apakah ahli politik negara ini berfikir secara satu hala sahaja dan tidak langsung cuba melihat para pengundi yang menaikkan mereka juga ada keperluan dan agenda untuk diri dan keluarga sendiri. Pikirkan apa akan berlaku apabila tangan yang mengundi itu tidak lagi mampu mengangkat pena untuk memangkah anda. Takkanlah baru pada ketika itu baru anda sedar dari lena dan dengan mata besar seperti bola terbeliak terjegil pun sudah tidak lagi berguna.

Apa yang diperkatakan di atas bukan satu tohmahan, dakyah mahupun provokasi tetapi itulah justifikasi yang dilihat melalui kacamata rakyat ketika ini. Tanyalah mereka dengan ikhlas dan jangan gunakan saluran politik dan mentor-mentee, tentu inilah jawapan yang bakal diterima. Kerana sudah setahun berlalu, suasana politiking masih belum reda malah kadangkala baranya bertukar menyala marak dan sudah mula membakar bencana. Aksi demonstrasi sudah kelihatan, tidakkah kita terfikir satu hari nanti ia akan menjadi agenda harian dan orang akan lupa kepada kehidupan seharian hanya kerana taksubnya berpolitik.

Selepas ini akan ada pula pemilihan dalam Perhimpunan Agung UMNO. Keadaan ini nampaknya tidak akan reda, malah ia sudah menjadi acara dan agenda utama. Kedai kopi, masjid, kuil dan apa sahaja landasan akan dioptimakan penggunaannya bagi mencari kemenangan untuk menumpaskan lawan dan meraih kerusi idaman. Tapi rakyat dapat apa ya?

Apakah yang di atas sana tidak tahu, tidak sedar atau pura-pura terkawal sedangkan sistem perbankan global sudah runtuh. Ada negara yang sudah bankrap dan ada matawang yang sudah tidak laku dan telah ditarik dari pasaran. Ada pula yang terpaksa mencetak matawang dengan nilai yang lebih besar hingga sekeping dengan nilai jutaan sebab daya beli sudah merudum ke tahap ribuan kali ganda. Tidak terdengar satu perbincangan yang bersungguh mencari solusi membendung arus ganas berkenaan dari menggulung kita. Apakah hebat benar kuasa ekonomi negara ini berbanding gergasi kewangan negara maju?

Kasihan rakyat yang separuh terlena bila dibuai dengan lunak bahasa mengatakan bahawa 'fundamental kita amat kukuh'. Kita tidak akan menerima tempias kegawatan ekonomi global kerana sudah melaksanakan Pelan dan Pakej Rangsangan Ekonomi bernilai RM10 bilion. Kini kita mulakan pula plan ke dua dan semuanya boleh dengan mudah diatasi. Itulah retorik yang sedang dilaungkan.

Sedangkan statistik di Jabatan Buruh dan Tenaga mencatitkan sebaliknya. Hinggakan di Melaka sahaja seminggu kilang sudah memberhentikan sehingga 2,000 pekerja. Nasiblah ada sebuah pasaraya yang perihatin menyerap sebahagian besar dari mereka atas faktor kemanusiaan. Apakah ini bukan fakta sebenar dan boleh kita nafikan?

Semua kena sedar, bahawa meletak masalah besar ke dalam tong sampah bukan satu tindakan bijak. Persediaan dan persiapan mestilah besar dan serius dan bukan sambil lewa. Semua pakar ekonomi dunia sudah memerah otak dan memikirkan cara, Amerika dan England sendiri sudah begitu parah, saban hari nilai harta dan kemampuan bertahan makin goyah. Apakah itu juga bukan satu indikator dan petanda bahawa ia tidak semudah melontar kata-kata dan dusta.

Jangan beri gambaran palsu, jangan dijanjikan bulan bintang dan matahari tapi nyatakan kebenaran, berikan komitmen untuk sama berganding bahu menghadapi apa sahaja yang bakal tiba. Lupakanlah aktiviti politik kerana terlebih dan terlampau tentunya mendatangkan mudarat. Lihat sahaja negara Thailand, Indonesia dan India dan Sri Langka yang masih tidak pulih dan gagal mendapat sokongan rakyat yang sudah seperti dirasuk hingga tidak lagi hirau apa sahaja selain gila berpolitik dan berdemonstrasi. Apakah kita juga mahu tercebur dalam kancah yang serupa?

Agak menghairankan, bila para teknokrat dan birokrat malah ulama juga mengambil sikap berdiam diri bilamana melihat keterlampauan ahli politik kita dewasa ini. Sepatutnya yang di panggil ulamak dan umarak ini menegur, menasihat dan mengingatkan supaya destinasi serta fokus kita boleh dikemudikan ke arah yang betul dan tidak melencong hingga sesat dari tujuan asal berpolitik itu.

Kita perlu kembali ke pangkal jalan sekiranya sudah tersesat atau tersasul. Apa yang penting adalah kesedaran diri. Para pemimpin dan ahli politik tanpa mengira parti, bangsa dan agama serta fahaman, mari kita berjabat tangan, kita berpelukkan dan kita tamatkan sahaja segala kekecohan yang tidak berfaedah ini. Ada perkara lebih besar yang kita perlu tangani. Kehebatan, ketokohan, daya fikir dan daya juang anda semua diperlukan dalam satu wadah perjuangan untuk kesejahteraan negara dan kebajikan rakyat negara ini.

Jangan kita asyik lompat melompat, rampas merampas, tohmah menohmah sahaja. Kerana apa yang anda semua lakukan mampu ditafsirkan oleh rakyat. Mereka semua tidak buta, tidak pekak dan tidak bisu. Semua mereka berakal, mempunyai pendidikan serta mampu memberikan penilaian buruk dan baik. Itu kelak akan diterjemahkan dalam PRU 13 yang akan datang. Ingat angka 13 itu bukan satu angka yang disukai oleh kebanyakkan budaya. Jangan jadikan angka berkenaan sebagai tragedi.

Mari kita buka buku baru, pembangkang dan pemerintah saling berganding bahu memberikan perkhidmatan terbaik setimpal dan seimbang dengan mandat dan kepercayaan yang sudah diberikan rakyat kepada mereka. Ada ubi ada batas, ada budi boleh dibalas. Jangan menjadi seperti kacang lupakan kulit dan kera mendapat bunga. Dengan kata mudah anak muda kita 'sendiri mau ingat la'.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

0 comments:

Voltar Avançar Inicio
 
','top','0px','left','0px','123456','150','150','transparent','ffffff');